poimenidou.gr - Κεντρική Σελίδα

σχετικά με μας | χάρτης τόπου | συνδέσειςfrançais

Βιογραφικό Ποίηση Πεζά Επικοινωνία

 

Σπουδές

Εμπειρία στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συγγραφική παρουσία

Άλλα ενδιαφέροντα 

ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ελένη Ποιμενίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σπουδές

Αποφοίτησε από το οχτατάξιο Γαλλικό Λύκειο και παράλληλα το Β΄ Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων της πόλης της.  Ξεκίνησε τις σπουδές της ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στη Γαλλική Φιλολογία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με σειρά επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις «Πρώτη».

Έχει φοιτήσει έως το τρίτο έτος σπουδών στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Sorbonne, Tours και μεταπτυχιακώς στην La Rochelle της Γαλλίας.

Έχει συμμετάσχει σε σειρά σεμιναρίων του Eurocentre της Λωζάννης με θέμα Η αυτονομία στη διδασκαλία της Γαλλικής ως Γλώσσας Εξειδίκευσης στα Πανεπιστήμια.

Εμπειρία στην Εκπαίδευση

Ταυτόχρονα με τις πανεπιστημιακές σπουδές εργάσθηκε στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση με διοριστήρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Γυμνάσια – Λύκεια, στα Καβάσιλα, Μελίκη και Βέροια Ημαθίας, στην Κατερίνη, και, στη Θεσσαλονίκη στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών του Τάγματος Saint Vincent de Paul – Καλαμαρί.  Εργάσθηκε στο σχολείο του Πριγκιπάτου του Monaco.  Ίδρυσε και διηύθυνε Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στη Θεσσαλονίκη μέχρις ότου μετακινήθηκε στα Ιωάννινα.

Από το 1971 ως το 2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Γαλλική ως εξειδικευμένη γλώσσα στις τότε υπάρχουσες Σχολές:  Φιλοσοφίας, Αρχαιολογίας, Παιδαγωγικής, Νεοελληνικών Σπουδών, Φυσικής, Μαθηματικών και σε όσες σταδιακά δημιουργήθηκαν:  Ιατρικής, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Οικονομικών Σπουδών.

Δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σημαντικός αριθμός του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει επιμορφωθεί σε σεμινάρια διδασκαλίας Γαλλικής από την Ελένη Ποιμενίδου κατά τα έτη 1972-1975.

Δίδαξε επίσης σε σεμινάρια του Ιδρύματος Δημόσιας Επιμόρφωσης (1992-93) και των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Σπηλαιολογίας (1993-94). 

Το 1994 σταλμένη ως υπεύθυνη των προγραμμάτων Erasmus και Lingua παρουσίασε στο Forum Παιδείας στις Βρυξέλλες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και συμμετείχε σε διευρωπαϊκά meeting για την Διαρκή Κινητικότητα στην Εκπαίδευση.

Το ίδιο καλοκαίρι εκπροσώπησε, ως υπεύθυνη διερεύνησης προγραμμάτων ανταλλαγής με τη Πολωνία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 20μελή μουσικοχορευτική ομάδα συμμετέχοντας στην Πολωνία στις Λαογραφικές Εκδηλώσεις Θεάτρου και Χορού Kupalnocka (Κλείδονας).

Ξεκινώντας από μία παρουσίαση στις Βρυξέλλες και επί σειρά ετών ήταν Εντεταλμένη Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγκεκριμένη από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στην Ένωση Compostela, ομάδα από περίπου 80 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το έτος 1980-81 ήταν γραμματέας του συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1984-86 εκπροσώπησε τα μέλη ΕΕΠ στη Σύγκλητο.

Συγγραφική παρουσία

Έχει μεταφράσει το οδοιπορικό του Γάλλου περιηγητή Pouqueville.  Συγκεκριμένα όλες τις αναφορές του στην Ήπειρο, περίπου χίλιες σελίδες, κατά την χρονική περίοδο 1972-1975 στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα.  Εργασία την οποία η ΕΗΜ εξέδωσε σε δύο τόμους το 1994 και το 1996 αντίστοιχα με τον τίτλο Ταξίδι στην Ελλάδα – Τα Ηπειρωτικά.

Η ποιητική συλλογή Και το όνομα αυτού Αβραξάς (2001) είναι το πρώτο έργο της Ελένης Ποιμενίδου που έχει εκδοθεί.

Ακολουθούν:

Τα ζυνίχια δεν κάναν λάθος (2003), Διήγημα

Γοργόνας ψίθυροι (2003), Συλλογή Ποιημάτων

Άλλα ενδιαφέροντα 

Είναι διπλωματούχος εθελοντίς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 1970.

Ομιλεί και γράφει απταίστως την Γαλλική, ικανοποιητικά την Ιταλική και μετρίως την Αγγλική.

 

ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ

Μία σύντομη αναφορά σε κάποιους καθηγητές και φοιτητές μου.

 

 

• Κεντρική Σελίδα • Βιογραφικό • Ποίηση • Πεζά • Επικοινωνία •
σχετικά με μας / χάρτης τόπου / συνδέσειςfrançais

Πνευματικά Δικαιώματα © 2002-2006 Ελένη Ποιμενίδου